salut mental

 

Des de l’inici de la pandèmia, els casos d’ansietat i depressió s’han triplicat

La pandèmia provocada per la Covid-19 iniciada al febrer de 2020, i encara lluny de veure el seu final definitiu, no només ha estat protagonitzada pels efectes del propi virus. O dit d’una altra forma, hi ha una altra pandèmia a la que també hem de prestar atenció. Ens  referim a totes aquelles persones que arrel d’aquesta situació d’inestabilitat constant han acabat desenvolupant, o agreujant encara més, problemes de salut mental. Sense anar més lluny, des de l’inici de la pandèmia els casos d’ansietet i depressió s’han incrementat notablement. Tot això, en un moment en què el sistema públic de salut no disposa de suficients especialistes en salut mental davant l’alt grau de demanda.

Un cop d’ull a les xifres més rellevants

Es tracta d’una situació sense precedents que podem valorar fent un cop d’ull a les xifres més rellevants. Sense anar més lluny, al nostre país el 41,9% de la població ha patit poblemes d’insomni des de l’inici de la pandèmia. S’han prescrit més del doble de psicofàrmacs que abans, sobretot ansiolítics, antidepressius i inductors del son, segons el CIS. Els casos de depressió i trastorns d’ansietat han augmentat un 28% i un 26% arreu del món, segons The Lancet. I el trastorn per estrès posttraumàtic, l’ansietat i la depressió van ser, respectivament, cinc, quatre i tres vegades més freqüents en els últims dos anys segons l’Organització Mundial de la Salut. Per tant, ens trobem davant d’un problema real.

>

Casos d'insomni +41%

>

Casos d'ansietat +28%

>

Casos d'estrès +26%

Quins grups són els més vulnerables?

És una realitat que els problemes de salut mental poden afectar-nos a tots. No obstant, al llarg d’aquesta pandèmia hi ha grups socials que s’han posicionat com els més vulnerables a patir els trastorns que hem comentat en el punt anterior. Entre ells, cal destacar les dones, els joves i les persones amb pocs recursos. Sigui com sigui, tots nosaltres hem notat d’una forma o altra l’impacte que està tenint aquesta situació prolongada en el temps en el nostre dia a dia. Es tracta d’una realitat que ens acompanya des de fa gairebé dos anys i que, a nivell psicològic ho farà durant més temps.

 

Hi ha personal suficient davant l’alta demanda?

A nivell públic, la situació és complicada. Els especialistes critiquen la falta d’atenció per part de les administracions. Mentre que a Europa es dedica un 5,5% de la inversió en sanitat a la salut mental, al nostre país només se’n destina un 4%. Al sistema públic de salut hi ha 11 psiquiàtres per cada 100.000 habitants, la meitat que a França o Alemanya. Tot i això, el nou borradod de la llei general de salut mental estableix 18 psiquiàtres per cada 100.000 habitats. Ara bé, quan parlem de psicòlegs, la xifra és encara més baixa ja que ens trobem en 6 per cada 100.000 habitants. El que representa tres cops menys de la mitjana d’Europa.

Recorda que a la Policlínica Treton disposem de servei de psicologia i psiquiatria. Demana’ns informació sobre aquest servei i deixa’t assessorar pel nostre equip de professionals!

Notícies relacionades