Avenços tecnològics en l’àmbit de l’odontologia

Els doctors Ignasi Gil-Vernet i Rosa Mas són al capdavant de la clínica dental Gil-Vernet, actualment vinculada a la Policlínica Treton. Els seus tractaments es basen en la medicina regenerativa, la cirurgia guiada i la tecnologia Cad Cam: tres innovacions que garanteixen que el rebuig dels tractaments implantològics avui dia estiguin per sota de l’1%.

En paraules del propi Gil-Vernet “la medicina regenerativa ha estat tota una revolució” en el sentit que s’ha plantejat com una alternativa a la cirurgia. Per exemple, ja és possible renovar l’os o el teixit malmès de la mandíbula amb plasma ric amb factors de creixement del propi pacient. És a dir, en segons quins casos podem evitar actuar directament amb operacions cirúrgiques.

Com funciona el Cad Cam dental?

El Cad (computer aided design) Cam (computer aided manufacturing) és un sistema que ens permet dissenyar, a través d’un programa d’ordinador, les peces dentals que es col·loquen en la boca del pacient. Es tracta d’una rèplica creada informàticament en 3 dimensions que fa possible dur a terme un treball més precís, més àgil i més ràpid que amb els mètodes tradicionals de presa de mesures en la boca del pacient a través de silicones i fabricació artesanal en motlles.

La tecnologia Cad Cam parteix d’un escàner que obté una imatge perfectament fidel de la boca del pacient. D’aquesta manera, s’evita la realització de diverses preses de mesures que allarguen innecessàriament el procés.

L’ús d’aquesta tecnologia comporta un important estalvi per al pacient, tant del cost econòmic com del temps emprat en el tractament. Així mateix, la fidelitat, exactitud i precisió amb les quals fa possible la creació de les peces dentals no tenen comparació amb cap altre sistema.

3 Shape de Phibo

El 3 Shape de Phibo és l’aparell que ens permet captar imatges de la boca del pacient evinant així les molèsties de la presa de mesures dels mètodes tradicionals. Aquest aparell realitza els següents passos:

  • L’escàner digital capta la imatge de la boca gràcies a una combinació entre llum òptica i làser.
  • L’odontòleg visualitza el procès i un model virtual en una pantalla 3D.
  • El model CAD (disseny digital) s’envia per internet al laboratori per a la fabricació robòtica (CAM) de la pròtesi.
  • El resultat final garantitza fiabilitat i precisió.

Notícies relacionades