atur consequencies psicologiques

 

Com ens afecta la situació laboral?

Ja fa temps que estem vivint una situació laboral que podríem considerar extrema, amb unes taxes d’atur que estan superant els pitjors pronòstics fets, amb implicacions directes tant en les vides familiars, socials com individuals de moltes persones. El fet de tenir una ocupació laboral compleix varies funcions : és el mitjà pel qual les persones satisfan les seves necessitats, contribuint també al manteniment de la societat i per tant permetent a la persona sentir que forma part d’una comunitat; dona una imatge de nosaltres mateixos, un estatus i una posició social; el treball ajuda també a sentir-se actiu, ocupat i útil.

Pot comportar una disminució de la qualitat de vida

Per tant, el fet d’estar en atur pot comportar una disminució de la qualitat de vida, augment de les tensions familiars, deteriorament personal amb sentiments d’inferioritat, de culpa o pèrdua de confiança en si mateix, disminució de les relacions socials, disminució de l’activitat, que pot derivar en un deteriorament a nivell de salut física. Tot això pot comportar conseqüències psicològiques importants com problemes d’autoestima, estrés emocional, agressivitat, pors, envejes, alteracions del son, depressió, etc.

 

Pautes que et poden ajudar

Volem donar-te alguns consells que podràs tenir en compte si et trobes en situació d’atur o creus que pots estar en qualsevol situació similar. Prèn nota de cada un d’ells i possa’ls en pràctica el més aviat possible.

  • Dóna’t un temps per acceptar la situació, pensa que la vida laboral és molt llarga i pren-te l’atur com un temps de transició entre una feina i una altra.
  • Recolza’t en la teva família i amics, comparteix la situació amb ells i expressa els teus temors, però sense que això ocupi tot el temps que passes amb ells.
  • Reorganitza els recursos econòmics de que disposes i adequa el nivell de vida al pressupost nou.
  • Estructura i planifica les activitats a fer per buscar feina.
  • Manté un horari fixa, que inclogui estones per reciclar-te professionalment, estones d’oci , i estones per buscar feina.
  • Aprofita per fer coses que abans no tenies temps de fer, passa mes estona amb la família, busca’t algun hobbie, practica esport, etc.. Es poden fer moltes coses sense gastar diners i és bo que et mantinguis ocupat.

Si així i tot veus que comences a sentir-te malament física o emocionalment, no dubtis a buscar ajuda d’un professional que t’ajudarà a fer front a situacions que potser a tu sol et costa superar, evitant arribar a mals majors.

Notícies relacionades