Un moment clau pel desenvolupament del nadó

L’alimentació dels nadons és de tipus lactant i presenta unes característiques peculiars. Per una banda, ha de cobrir les necessitats metabòliques per a un correcte creixement. Per altra, ha de facilitar la maduració d’òrgans vitals. En aquesta línea, l’Associació Espanyola de Pediatria, la Societat Europea de Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica (ESPGHAN) i l’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) coincideixen en un conjunt d’afirmacions: totes elles recomanen la lactància materna com el millor aliment per nadó durant els seus primers 46 mesos de vida amb aquestes premisses:

  • La llet materna és el millor aliment pel nadó i lactant.
  • Si no és possible la llet materna, s’aconsella una llet aptada o fòrmula infantil.
  • L’alimentació complementària s’ha d’iniciar a partir del quart mes de vida. 

La llet materna cobreix totes les necessitats bàsiques i de creixement, és bacteriològicament segura ja que conté proteïnes i immunoglobulines que li confereixen protecció enfront d’infeccions entèriques. En aquest mateix sentit, cal recordar que l’aigua representa el 60% del pes corporal de l’adult i el 90% del pes corporal del nadó. L’energia calòrica prové dels denominats principis inmediats en les següents proporcions: proteïnes 10%, greixos 35% i hidrats de carboni 55%. 

 

Per què la llet és el millor aliment pels nadons?

Com ja hem comentat, la millor manera d’alimentar al nostre nadó és amb llet de la pròpia espècie. La llet de tots els mamífers està adaptada per cobrir les necessitats metabòliques i de creixement en les cries. La lactància materna, a més del paper nutricional, permet que el nadó percebi estímuls sensorials com calor, olor, etc. que ajuden a adquirir un millor desenvolupament. A més a més, els beneficis no només repercuteixen en la criatura sinó també en la mare. És important saber que la primera setmana és essencial per a l’èxit de la lactància. Per afavorir la relació mare-fill és fonamental iniciar la lactància tan aviat com l’estat físic de la mare i el fill ho permeti, si pot ser abans de les 6 hores.

Durant els primers dies, la mare necessitarà ajuda per vèncer els inconvenients que es presenten durant la lactància com plor, somnolència o regurgitacions del nadó, mugrons sensibles, episiotomia, depressió postpart i inseguretat en l’èxit de la lactància. Els primers dies les preses han de ser cada 2 hores per anar espaiant en setmanes posteriors fins arribar a cada 34 hores. És important saber que la composició de la llet no és la mateixa al llarg del procés de lactància. Al final és molt més rica en greix generant un major efecte saciant pel nadó. Si vols saber-ne més o necessites aclarir més dubtes, t’animem a contactar amb nosaltres. Estarem encantats d’atendre’t. 

Notícies relacionades