Tot el que necessites saber sobre les al·lèrgies

Què ès?

L’al·lèrgia és una sensibilitat exagerada que pot tenir l’organisme d’algunes persones quan es posa en contacte amb substàncies innòcues per a la majoria. Aquestes substàncies que son capaces de produir una reacció d’al·lèrgia s’anomenen al·lèrgens.

Hi ha diversos tipus d’al·lèrgens, com el pol·len de les plantes i els arbres, els àcars de la pols, alguns fongs, el pèl d’animals com el gos, el gat, el verí d’abelles i vespes.

Per altra banda, també hi ha persones que desenvolupen al·lèrgia a aliments com la llet de vaca, l’ou, fruits secs, fruites, peixos, mariscs, etc.

 Quins són els símptomes de l’al·lèrgia?

Entre els símptomes principals que poden indicar que tenim alguna al·lèrgia són: la picor d’ulls o del nas, esternuts freqüents, mocs, nas tapat, sensació d’ofec, tos freqüent, marques o picor a la pell, etc…

Proves

Per descobrir l’al·lèrgia hi ha unes proves específiques senzilles que es poden fer a la consulta mèdica.

Entre les més comunes tenim:

  • El test cutani, que consisteix a posar sobre la pell gotes de substàncies sospitoses de causar al·lèrgia.
  • L’estudi de la funció pulmonar mitjançant una espirometria, que requereix bufar a través d’un tub connectat a un aparell que mesura el flux d’aire.

 

Tractaments

El tractament principal de l’al·lèrgia respiratòria per aturar l’origen de la malaltia al·lèrgica s’anomena immunoteràpia amb al·lèrgens, també coneguda com a vacuna de l’al·lèrgia. Aquestes vacunes canvien el sistema immunològic amb la finalitat de tolerar la substància que ens causa al·lèrgia.

També hi ha d’altres tipus de tractaments, com pastilles antial·lèrgiques, inhaladors per als pulmons, esprais nasals, i fins i tot adrenalina per fer servir en cas d’una reacció al·lèrgica generalitzada.

Notícies relacionades