Símptomes de la psoriasi en nens

La psoriasi és un trastorn crònic de la pell en el qual apareixen plaques vermelloses cobertes per escates gruixudes, que es repeteixen en forma de brots al llarg de la vida. Es tracta d’una patologia relativament freqüent, que afecta l’1 – 2% de la població i que pot aparèixer a qualsevol edat, des de la infància fins a l’edat adulta. No obstant això, un terç dels pacients desenvolupa la condició abans dels 20 anys.
Encara que no existeix una cura per a la psoriasi, els especialistes en Dermatologia Infantil si disposen de nombroses opcions de tractament en l’actualitat també per a nens, que varien segons la intensitat i localització de les lesions.

Encara no es coneix què produeix la psoriasi, però sí es coneix que la genètica i la immunologia juguen un important paper en el seu desenvolupament. En els pacients amb psoriasi, el sistema immune s’activa d’una manera anormal, resultant en una acceleració del cicle de creixement de les cèl·lules de la pell. En lloc de desprendre, les cèl·lules més superficials s’acumulen, formant escates gruixudes sobre les àrees de pell enrogida.
Hi ha un clar factor familiar. Si un dels progenitors pateix psoriasi, hi ha un 25% de probabilitats que cada fill la pateixi. Alguns factors poden activar la psoriasi o intensificar-en els nens, com els danys a la pell i les infeccions. Fins a la meitat dels nens amb psoriasi tindran un rebrot de la malaltia de 2 a 6 setmanes després de malalties com les infeccions respiratòries o digestives. Malgrat tot, la psoriasi no és una malaltia contagiosa.

La psoriasi es presenta de forma habitual com plaques de pell seca, vermella i escamosa que poden ser molt pruriginoses. De vegades també pot produir cremor i aparèixer i desaparèixer de forma impredictible.
Existeixen nombroses formes de presentació de la patologia, però la més freqüent en els nens és la psoriasi en plaques. Pot limitar-se a unes poques plaques o afectar grans zones de la pell. Pot aparèixer en qualsevol àrea però, amb més freqüència, afecta al dors dels colzes i dels genolls, i al cuir cabellut. La psoriasi en gotes -on l’erupció pren la forma de lesions en petites gotes- és una altra forma freqüent en els nens. La cara i la regió genital es afecten amb freqüència en els nens petits. La psoriasi també pot afectar les ungles (sobretot com petites depressions o clotets a la làmina unguial), i a les articulacions (artritis psoriàsica).

Com diagnosticar la psoriasi?

Per diagnosticar la psoriasi no existeixen analítiques de sang específiques. El diagnòstic és clínic i es realitza a partir de les lesions cutànies. En cas de dubte, es pot realitzar una biòpsia cutània per confirmar el diagnòstic i descartar altres causes.

Consideracions emocionals en els nens amb psoriasi.

Per a molts nens el principal problema de la psoriasi és la seva visibilitat i l’efecte que aquesta pugui tenir sobre la seva autoestima. Els nens amb psoriasi presenten un major risc de depressió i ansietat. La psoriasi no deixa cicatrius a la pell però pot produir cicatrius emocionals.

Tractament de la psoriasi en nens.

El tractament de la psoriasi infantil depèn de la gravetat, l’extensió i el tipus de psoriasi. La majoria d’ells redueixen la inflamació de la pell, mentre que altres disminueixen la formació d’escates i la picor. Els tractaments varien des de cremes, xampús i pomades fins a la fototeràpia amb llum ultraviolada i la medicació sistèmica en els casos més importants. No hi ha una medicació que funcioni en tots els pacients i pot portar cert temps aconseguir el règim terapèutic idoni per a cada nen.
En aquest sentit existeix:
Tractament tòpic. Els medicaments tòpics s’apliquen de forma directa sobre les plaques de psoriasi. Contenen derivats de la cortisona o altres productes antiinflamatoris sense corticoides com la vitamina D3, el quitrà, l’àcid salicílic i els retinoides. Poden aplicar-se de forma aïllada, encara que amb freqüència es presenten en productes que els combinen. També s’usen cremes hidratants per mantenir una bona hidratació de la pell i reduir la picor, la sequedat i les escates.
Fototeràpia amb llum ultraviolada. Quan els fàrmacs tòpics no són efectius, o l’afectació és molt extensa, alguns nens poden rebre tractament amb llum ultraviolada. La fototeràpia utilitza la llum ultraviolada per reduir la inflamació de la pell. La llum natural conté llum ultraviolada i pot estar recomanada pel dermatòleg infantil. Tot i que la llum natural pot resultar d’ajuda, massa exposició, i una cremada solar, poden portar a un brot de psoriasi en el lloc afectat i incrementar el risc d’un envelliment prematur i de càncer de pell. La fototeràpia es realitza 2-3 vegades per setmana a la consulta de l’hospital.
Tractaments orals i biològics. Les formes més greus de psoriasi necessitaran medicació oral, o mitjançant infusió o injecció en el cos (medicaments “biològics”). Aquests tractaments tenen riscos i beneficis que han de ser valorats pel dermatòleg.

Consideracions importants en la psoriasi infantil.

Els nens amb psoriasi tenen un risc elevat de desenvolupar obesitat, diabetis, colesterol alt i malalties cardiovasculars en l’edat adulta. És per això que han de fer una dieta sana, mantenir el pes ideal i realitzar exercici físic de forma regular.

Notícies relacionades