La importància de les cèl·lules pluripotencials en el camp de la traumatologia

 

Les cèl·lules mare tenen unes característiques que les converteixen en úniques. Per una banda, partim de la base de que són les progenitores de totes les cèl·lules del nostre organisme. Per l’altra, són indiferenciades, és a dir, que només es transformen en un teixit concret quan reben els estímuls necessaris per poder realitzar el procés de la “diferenciació“. A més a més, aquest tipus de cèl·lules tenen la capacitat de multiplicar-se de manera controlada, subministrant així el recanvi cel·lular que necessitem al llarg de la nostra vida. I a tot això cal afegir que, amb els estímuls adequats, les cèl·lules mare poden diferenciar-se i donar a totes les cèl·lules que ens componen.

En el camp de la traumatologia, aquest tipus de cèl·lules tenen un paper fonamental a l’hora de guarir les lesions, siguin degeneratives, traumàtiques o tumorals. D’aquesta manera, per exemple, es pot evitar el progrés d’una artrosi, tractar úlceres cartilagionses, restablir lesions musculars, etc.

Un procediment amb grans avantatges que permet tractar les lesions de manera biològica

El procediment

El primer pas es extreure les cèl·lules dels pacients. La tècnica que permet obtenir-ne més és a partir del cordó umbilical i del greix abdominal. Un cop s’han extret 100cc de greix de forma percutània per liposucció i a la mateixa sala quirúrgica, les cèl·lules es diferencien i preparen per ser injectades en la zona que cal reparar. Un procés que dura unes tres hores i no suposa que el pacient hagi de realitzar un procés de recuperació. En definitiva, es tracta d’un procediment amb grans avantatges que ens pot evitar el fet de viure amb una pròtesi.

L’eficàcia

Normalment, tan sols és necessari realitzar una sessió. En cas de necessitar-ne una de més, aquesta es realitzaria a partir dels sis mesos. A més a més, és interessant el fet de que el pacient té la possibilitat de guardar una part de les seves cèl·lules al banc de teixits, per futures ocasions. I el que sí està científicament comprovat és que gràcies a l’aplicació de les cèl·lules mare en el camp de la traumatologia existeix una millora clínica de l’artrosi i també a nivell muscular. Així mateix, d’aquí poc es podran millorar les lesions del disc vertebral.

 

Notícies relacionades