Segons dades de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) l’al·lèrgia al pol·len afecta més de vuit milions de persones al nostre país, set dels quals són al·lèrgics a gramínies seguits en ordre decreixent per al·lèrgia a l’olivera, cupresàcies, plàtan d’ombra, salsola i parietaria.
Al litoral mediterrani els pòl·lens més freqüents són els de parietaria, gramínies, olivera i salsola. A Barcelona, predominen els pacients al·lèrgics al plàtan d’ombra usat freqüentment a la via pública i jardins. Les cupresàcies, que solen ser els primers pòl·lens a aparèixer abans de la primavera, han tingut un comportament diferent respecte al 2022. Durant els primers mesos d’aquest any les temperatures han estat més fredes, i per això els nivells de pol·len de cupresàcies han estat inferiors, observant-se una tendència a l’alça, les primeres setmanes de març.
Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), es preveu que aquest any al litoral mediterrani, els al·lèrgics a pol·len de gramínies tindran una primavera lleu, que oscil·larà entre els 1.000 i 2.000 grams/m3.
Nivells de 1.000 grams/m3
A la zona de Barcelona, Palma, Murcia i Tarragona.
Nivells de 1.200 grams/m3
A ciutats com Alacant, València i Castelló.
Nivells de 2.000 grams/m3
A la zona de ponents a ciutats com Lleida.
Hi ha una relació directa entre les concentracions de pòl·lens durant la primavera amb factors meteorològics com la pluja i la temperatura de la tardor i hiverns previs. La pluja afecta les concentracions de pòl·lens de dues maneres: una d’elles beneficiosa per als al·lèrgics i una altra perjudicial. A curt termini la pluja humiteja els pòl·lens que hi ha flotant a l’atmosfera, augmentant el seu pes i afavorint el seu dipòsit a terra impedint que puguin penetrar a les vies respiratòries, la qual cosa disminueix els símptomes dels pacients al·lèrgics quan estigui plovent. No obstant això, a llarg termini la pluja afavoreix el creixement de totes les plantes, sobretot les gramínies, fet que contribueix a un major desenvolupament i un augment en la producció de pòl·lens de gramínies que es dispersaran per l’atmosfera en el seu moment de floració, amb un augment dels símptomes al·lèrgics.
Un dels múltiples efectes del canvi climàtic és augmentar les malalties al·lèrgiques per pòl·lens. L’augment de les temperatures avança el període de pol·linització i endarrereix la seva finalització, augmenta el període d’exposició als pòl·lens. A més, els contaminants químics actuen sobre les plantes i com que no es poden desplaçar, s’han de defensar modificant el seu metabolisme i produint noves proteïnes, anomenades d’estrès que els permetin subsistir, però que augmenten l’al·lergenicitat dels pòl·lens.
Tens més dubtes? Vols resoldre altres temes que no hem tractat en aquest article? No dubtis en contactar amb nosaltres. Estarem encantats d’ajudar-te. El nostre equip d’especialistes està preparat per donar resposte a totes les teves preguntes.
Notícies relacionades
Aquest Nadal aprèn sobre nutrició!
Et donem els consells que necessites per gaudir d’aquestes festes de Nadal seguint unes bones pautes d’alimentació.
Les baixes temperatures i dolor articular
El fred és un factor de risc per a la salut. Volem explicar-te quins són els seus efectes en el dolor articular.
Així afecta el fred a les persones grans
T’expliquem perquè el fred afecta més a les persones grans i quines mesures de prevenció cal prendre durant els mesos més freds.