Segueix aquests passos i confia en els professionals sanitaris
L’impacte del coronavirus segueix creixent. Cada dia són més les persones que pateixen el virus, tot i que també les que se’n recuperen del mateix. Tot i això, el nivell d’alarmisme social és elevat i cal estar previnguts. Cada dia coneixem nous casos que ens fan més evident la possibilitat que tenim de ser els propers en contagiar-nos. Tot i això, cal partir d’una base clara: els grups de major risc són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars, o amb problemes d’immunitat. Si no formem part d’aquest grup de persones, el més important davant l’aparició de qualsevol símptoma és mantenir la calma.
El primer pas que cal seguir és trucar al 061
Els símptomes més comuns del coronavirus són lleus. Poden semblar els d’una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d’aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions. En el moment que creguis que tens qualsevol d’aquests símptomes, el primer pas que cal seguir és trucar al 061. Es tracta del número de CatSalut Respon. Un equip format per més de 200 professionals entre metges, infermers i tècnics, que realitza atenció sanitària no presencial. Ells et donaran els primers consells i recomanacions en base als quals hauràs d’actuar.
I si he tornat recentment d’una zona afectada?
En aquest cas, si el teu estat de salut és bo pots fer vida normal en qualsevol àmbit. Ara bé, tingues cura durant els primers 14 dies un cop hagis tornat del viatge. Es tracta del temps d’incubació en què el virus triga en desenvolupar-se en el nostre organisme. En cas de patir símptomes com tos, febre o falta d’aire, queda’t a casa i truca al 061 o contacta per telèfon amb el teu centre sanitari. És important que informis sobre el lloc on has estat i sobre els teus símptomes. D’aquesta manera, seran els professionals sanitaris qui valoraran si t’has de quedar a casa amb aïllament domiciliari o no, i et donaran les indicacions que has de seguir.
Davant el pànic generalitzat que es desperta en la societat davant d’aquestes situacions, hem de saber reaccionar amb tranquilitat. La primera reacció de la majoria de persones és la de dirigir-se directament als centres de salut davant qualsevol dubte. I això acaba derivant en un problema de saturació que no permet als professionals desenvolupar la seva feina en condicions normals, ni al pacient obtenir solucions. En aquest sentit, disposem de les mesures de protocol necessàries per evitar saturar els serveis d’urgències.
Així doncs, tornem a insistir en què davant de qualsevol dubte o primer símptomes truca al 061. També pots contactar amb el teu centre sanitari via telefònica. I en cas de que necessitis més informació, t’animem a llegir l’explicació que ens proporcionen desde Canal Salut.
Notícies relacionades
Aquest Nadal aprèn sobre nutrició!
Et donem els consells que necessites per gaudir d’aquestes festes de Nadal seguint unes bones pautes d’alimentació.
Les baixes temperatures i dolor articular
El fred és un factor de risc per a la salut. Volem explicar-te quins són els seus efectes en el dolor articular.
Així afecta el fred a les persones grans
T’expliquem perquè el fred afecta més a les persones grans i quines mesures de prevenció cal prendre durant els mesos més freds.