Les nostres especialitats

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Aparell respiratori

El sistema encarregat de captar l’oxigen.

L’aparell respiratori o sistema respiratori és l’encarregat de captar l’oxigen (O2) de l’aire i introduir-lo en la sang i expulsar del cos el diòxid de carboni (CO2) -que és un rebuig de la sang i subproducte del anabolisme mòbil. En humans i altres mamífers, el sistema respiratori consisteix en vies respiratòries, pulmons i músculs respiratoris que intervenen en el moviment de l’aire tant dins com fora del cos humà.
  • Fosses nasals (usades per a ingressar l’aire al cos).
  • Tubs (com la tràquea i els bronquis).
  • Els dos pulmons (on ocorre l’intercanvi gasós).
L’intercanvi de gasos és l’intercanvi d’oxigen i diòxid de carboni, de l’ésser viu amb el medi. Dins el sistema dels pulmons, les molècules d’oxigen i diòxid de carboni s’intercanvien passivament, per difusió, entre l’entorn gasós i la sang. Així, el sistema respiratori facilita l’oxigenació amb la remoció contaminant del diòxid de carboni i altres gasos que són deixalles del metabolisme i de la circulació. El sistema respiratori també ajuda a mantenir el balanç entre àcids i bases en el cos a través de l’eficient eliminació de diòxid de carboni de la sang.
El diafragma, com tot múscul, pot contraure i relaxar-se. A la inhalació, el diafragma es contrau i s’aplana, i la cavitat toràcica s’amplia. Aquesta contracció crea un buit que succiona l’aire cap als pulmons (inhalació). A la exhalació, el diafragma es relaxa i l’aire és expulsat dels pulmons.

Test de la Marxa o Walkin Test

El test de la marxa és una prova senzilla, fàcil de realitzar, que mesura principalment la capacitat d’exercici i dóna molta informació als pneumòlegs sobre com s’està fent l’intercanvi gasós d’oxigen i diòxid de carboni a nivell pulmonar.

Consisteix a mesurar la màxima distància que el pacient és capaç de recórrer caminant durant 6 minuts a un passadís. S’avalua simultàniament la saturació d’oxigen, la freqüència cardíaca i la tolerància a l’esforç, aquesta darrera mitjançant una escala de dispnea.

Encara que és una prova fàcil de realitzar, cal tenir un equipament mínim i personal qualificat per a la seva realització, de manera que pugui ser reproduïble. Es recomana que les persones que acudeixin a fer aquesta prova ho facin amb calçat i roba còmoda, també es recomana no fer-la en dejú ni després de l’exercici intens.

Si es detecta disminució de la saturació d’oxigen durant la prova, s’haurà de deixar descansar durant 15 minuts aproximadament a la persona i repetir-la amb oxigen suplementari, això serveix per valorar si el pacient es podria beneficiar d’usar oxigen a la seva vida diària.

El test de la marxa està contraindicat en pacients que hagin presentat el darrer mes una angina de pit o un infart del miocardi, i també es contraindica en pacients amb Hipertensió arterial no controlada.

Aquesta prova és especialment útil per al seguiment i pronòstic de diverses patologies respiratòries cròniques com són la Malaltia Pulmonar Obstructiva crònica (MPOC), les malalties intersticials (com la fibrosi pulmonar) i la Hipertensió arterial pulmonar.

Contacta’ns

Truca'ns

Correu electronic

La nostra direcció

Plaça del Progrés, 24 08224 Terrassa – (Barcelona)

Posa’t en contacte amb nosaltres

Ús de Condicions