L’impacte del sol

A tots ens agrada veure’ns amb un bon color de pell. I l’estiu sembla l’època ideal per aconseguir-ho. Tot i això, no tot s’hi val i cal que tinguem cura de les radiacions solars ja que aquestes poden resultar altament perilloses si no prenem les precaucions adequades.

 

Els efectes positius del sol sobre la pell

 

Cal partir de la base que no hem d’identificar el sol com un element nociu per a la nostra salut. Cal recordar que els riscos apareixen sempre i quan ens exposem a ell sense haver tingut en compte les mesures de protecció necessàries. A continuació repassem alguns dels beneficis del sol en la nostra pell.

  • Afavoreix la síntesi de vitamina D3 (i això facilita l’absorció de calci i fòsfor).
  • Millora l’estat dels notres ossos, gràcies a la calcificació.
  • Activa la circulació i favoreix la baixada de pressió de la sang.
  • Reforça el sistema immunològic i modula les respostes immunitàries innata i adaptativa, amb un paper en la supressió de la inflamació i en la generació de limfòcits.

 

El bronzejat i els seus riscos

 

Quan exposem la pell als rajos solars el nostre cos comença a produir un pigment anomenat melanina que absorbeix els rajos i fa que la pell adquireixi una tonalitat bronzejada per tal de protegir-se del sol. Tot i això, aquest mecanisme natural del nostre cos no és suficient per plantar cara als efectes dels dos tipus de rajos ultravioletes que impacten en la nostra pell.

Aquests són els rajos UVA i els rajos UVB. Els primers, tot i que no cremen, penetren profundament en la pell i poden provocar danys com l’envelliment prematur, taques o pèrdua d’elasticitat, Els segons, són els responsables de l’engrogiment de la pell.

És per això que és totalment necessari utilitzar una protecció adequada en funció del nostre tipus de pell amb l’objectiu d’evitar conseqüències adverses com les que acabem de mencionar i a les que cal afegir el càncer de pell o els melanomes. En aquest sentit, el melanoma és molt més perillós ja que és un tipus de càncer de pell (més avançat) que en cas de no detectar-se a temps sol extendre’s cap a altres parts del cos.

 

La pell té memòria

Malalties com el càncer de pell poden diagnosticar-se anys després que es produeixi el dany cel·lular. Això passa perquè la pell “recorda” com l’hem tractat al llarg de la vida. Si ens cremem amb el sol, això no tindrà un efecte en el moment, sinó que les cèl·lules aniran canviant i s’aniran acumulant entre elles fins a formar petits nuclis de cèl·lules que es transformen en malignes. Normalment aquests danys apareixen anys més tard després de les cremades i de l’exposició solar. És per aquesta raó per la qual una persona de més edat pot ser diagnosticada amb càncer de pell encara que porti anys sense prendre el sol. La memòria de la pell dura molt de temps, i en la joventut es poden desenvolupar danys irreversibles. La millor solució és prendre cura de la nostra pell cada dia.

 

 

Notícies relacionades